MAMALIGA - je Rumunské jídlo
Ingredience:
kukuřičná mouka (lépe hruběji mletá) používám Myšutku
sýr balkánského typu
kysaná smetana
Do hrnce dáme vařit vodu. Jakmile začne vřít, za stálého míchání přisypáváme kukuřičnou mouku, až vznikne hustá kaše. Dáme ji na talíř, posypeme větším množstvím strouhaného či nalámaného sýru a podle chuti zalijeme smetanou. Podáváme jako přílohu k masu, volskému oku nebo se zeleninovým salátem.
Mamaliga se šunkou a sýrem
Ingredience:
200 g hladké kukuřičné mouky,
7dl vody,
sůl,
olej,
300 g šunky,
150 g strouhaného sýra,
40 g másla
Rajčatová omáčka:
400 g loupaných rajčat,
2 stroužky česneku,
1 lžíce olivového oleje,
provensálské koření
Příprava:
Do vroucí osolené vody vmícháme kukuřičnou mouku a na mírném ohni vaříme asi 15 - 20 minut, až zhoustne v kaši. Kaši dáme do vymazané zapékací mísy a proložíme ji kostičkami šunky a strouhaným sýrem.
K nasekaným rajčatům přidáme rozetřený česnek, olej a provensálské koření a směs lehce podusíme. Hotovou omáčkou polijeme mamaligu v zapékací misce, posypeme sýrem a zapečeme v troub